Cibuľa sadzačka


 
  • Cibuľa je zelenina, ktorá je zdravá, ale často nás doženie ku slzám. Poznáme to asi všetci. Používame ju najmä v kuchyni pri príprave jedál, do šalátov, ale i ako prílohu. Ale vieme vôbec ako a kedy máme cibuľu pestovať, kedy môžeme zvierať prvé plody. To ale i omnoho viac sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

    Pestovať cibuľu môžeme dvoma osvedčenými spôsobmi. Prvý spôsob je pestovanie cibule zo semiačka a druhý spôsob je pestovanie z cibuľe sadzačky. Dnes sa budeme venovať skôr tomu druhému spôsobu.
    Ak sme sa rozhodli pestovať cibuľu zo sadzačky treba vedieť, že sú zo vlastne skladované cibuľky z minuloročného výsevu s veľkosťou v priemere 3 až 10 cm. Vysádzame ich plytšie a do sponu 10 x 25 cm, aby ich konce nepatrne vyčnievali nad povrch pôdy. Z nej vyrastú rastliny s v ňatou a veľkými cibuľkami.

    Pred vysadením cibule sadzačky na záhon, by bolo vhodné cibuľky otužiť pred tým, než ich vložíme do pôdy, robíme tak hlavne ak ich sadíme skoro na jar. Tiež by sme cibuľu sadzačku nemali sadiť počas horúcich letných dní. Cibuľa by sa nám asi neujala. Malé cibuľky vysádzame do plytkého riadku tak hlboko, aby boli vonku len vrcholky. Stredne veľké odrody sadíme na vzdialenosť 5cm do riadkov 25cm od seba. Väčšie odrody sadíme na vzdialenosť 10cm.

    Cibuľu sadzačku by sme mali aj vedieť správne uskladniť a prezimovať. Cibuľa sadzačka by mala byť uložená v suchom, čistom prostredí. Dôležité je, aby teplota bola stála počas celú dobu uskladnenia. Od jesene do polovice marca dobre vysušenú cibuľku uložíme v chladnom prostredí, najlepšie pri +3 až +8°C. Nevadí, ak na veľmi krátky čas poklesne teplota až na nulu.

  • Cibuľu sadzačku by sme mali vysádzať do vyhriatej pôdy, a už po všetkých mrazoch. Veľkou chybou je ak cibuľu zasadíme príliš skoro na jar do záhrady a tým jej viac uškodíme ako pomôžeme. Pred vysadením do pôdy by sme mali malé sadeničky vysadiť do miestnosti kde by sa bude dať udržiavať izbová teplota, je dobré ak tento krok spravíme cca mesiac pred plánovaním sadením do záhrady. Samozrejmosťou by malo byť aj primerané a vhodné hnojenie. Tak ako iná zelenina aj cibuľu je dobré ak ju sadíme každý rok na iné miesto. Do tej istej pôdy je ju vhodné dať až cca po 3 rokoch. Niektorý záhradkári môžu povedať, že cibuľa sadzačka nie je dostatočne trvanlivá a cez zimu sa rýchlejšie kazí. Ale správnym postupom uskladnení sa môžeme vyhnúť tomu aby sa nám cibuľa sadzačka pokazila.

    Cibuľu môže pomaly vyberať z pôdy postupne, najprv ako mladú cibuľku, ktorá je veľmi chutná napr na mastenom chlebe, ale i do šalátov, či na prípravu iných pokrmov. Po zaschnutí vňate sa všetka cibuľa vyberie z pôdy, očisti sa a nechá sa voľne usušiť. Skladujeme ju v suchom, chladnom, ideálne je aj v tmavom priestore až do novej úrody.