Jesenný zber ovocia

Koniec leta a začiatok jesene je presne to obdobie, keď nám naša záhrada vydáva tie najšťavnatejšie plody. Z ovocia sa tešia najväčšej obľube jablká a hrušky. Sú pre nás zdrojom vitamínov a živín tak potrebných pre blížiace sa zimné mesiace.

  • Správny čas zberu

  • Aby naše jablká a hrušky dosiahli plnosť chuti aj prekrásne sfarbenie, je dôležité poznať správny čas na ich zber. Musíme sa brať do úvahy, či máme skoré alebo neskoré odrody. Všeobecne platí, že jablká nechávame na konároch čo najdlhšie, aby ešte v posledných letných a jesenných lúčoch nabrali sladkosť a chuť. Hrušky radšej zozbierame skôr, aby sme nepremeškali ideálny šťavnatý stav dužiny. Prezreté hrušky sú na skus už múčne. Či sú plody zrelé, môžeme zistiť aj podľa pevnosti stopky. Nakloníme ovocie o 90 stupňov, ak je ovocie zrelé, jednoducho sa odtrhne. Znamená to, že je pripravené na zber. Ak stopka zostáva pripojená k stromu, mali by sme so zberom ešte počkať.
  • Zber úrody

  • Pri samotnom zbere plodov jabĺk a hrušiek musíme pracovať opatrne pri vkladaní do bedničiek a vedier. Len tak si budeme môcť uchovať čo najviac neporanených  a zdravých plodov aj na uskladnenie. Len nepoškodené ovocie zo skladovateľných odrôd možno uskladniť aj niekoľko mesiacov. Pomocou česáku na ovocie môžeme zozbierať zrelé ovocie ľahko a pohodlne. Nôž z nerezovej ocele na česáku slúži na odrezanie plodu, aby nedošlo k jeho poškodeniu. Netrhajte plody za horúceho slnečného dňa, pretože potom budú jablká a hrušky príliš prehriate. Zber ovocia v daždivých dňoch tiež nie je ideálny, pretože mokré ovocie sa veľmi rýchlo kazí.
  • Zásady skladovania

  • Tmavé miestnosti s teplotami v rozmedzí 1 až 3 ° C sú vhodným miestom pre skladovanie ovocia. Môže to byť chladná a tmavá pivnica alebo garáž v ktorej nemrzne.Pre zimné skladovanie sa najlepšie hodia neskoré odrody, aj to len ovocie najvyššej kvality a bez akýchkoľvek otlakov alebo známok hniloby. V ideálnom prípade by mala zostať stonka spojená s plodom. Je vhodné, keď uskladnené ovocie pravidelne kontrolujeme, aby sme včas odstránili kaziace sa plody a predišli tak znehodnoteniu celej úrody.