Pestovanie fazule

  • Fazuľa
  • U nás poznáme dva druhy fazule. V záhradkách sa pestuje kríčková alebo popínavá fazuľa. Fazuľa pochádza z južnej Ameriky, konkrétne z Mexika a v našich končinách sa stala obľúbenou strukovinou. Fazuľa je veľmi zdravá strukovina, ktorá obsahuje veľa vitamínov, ako napríkla veľké množstvo železa, vápnika, draslíka, vitamínu C a rôznych vitamínov skupiny B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny je dobrá na podporu trávenia, ktoré zároveň aj upravuje a viaže jedovaté látky a tuky. Fazuľa tiež obsahuje množstvo stopových prvkov ako je mangán či molybdén. Liečivý význam fazule pre ľudský organizmus je veľmi podstatný a to aj najmä vysokým obsahom nukleových kyselín a bielkovín. Pravidelným pridávaním čiernej a hnedej fazule do našej stravy si tak pomôžeme pri problémoch s obličkami a močovým mechúrom a zelená fazuľka nám pomáha pri ochoreniach pečene. Fazuľa je tiež vhodná pre ľudí chorých na cukrovku.

    Fazuľu vysievame hneď po prvých mrazoch, ideálne obdobie je od začiatoku mája až do konca mesiaca. Riadky by mali byť od seba vzdialené približne 40 cm a rastlinám v riadkoch vyhovuje vzdialenosť 5 až 8 cm. Rovnako výhodná je sejba do hniezd, pri ktorých sa robia jamky v riadku na vzdialenosť 25 až 30 cm a do nich dávame tri až štyri semená. Fazuľa vzchádza o osem až štrnásť dní. Ak nám už vyjdú prvé zárodky, tak je vhodné aby sme pôdu prekyprili. Kedže je fazuľa popínavá rastlina, tak potrebuje po vzídení aj oporné body. Na to najčastejšie používame drevenú, alebo kovovou opornú konštrukciu. Po vzídení sa fazuľa ovíja na pripravené konštrukcie. Zberá sa však neskôr, keď struky zasychajú, semená sú pevné, vyfarbené a vyzreté. Ak zberáme zelené struky v čerstvom stave, tak treba vedieť, že tieto rýchlejšie podliehajú skaze. V chladničke nám vydržia asi týždeň.
    Pestovanie fazule sa dá zvládnuť aj v našich podmienkach. Fazuľa sa radí k teplomilným rastlinám, pretože má rada teplotu okolo 22°C. Ale ak sa náhodou vyskytnú nižšie teploty, tak to strukom vôbec neublíži. Fazuľa je nenáročná na svetlo a preto sa jej darí aj napríklad pod stromami, či v tieni. Ale fazuľa je náročná na vodu, preto treba rátať s polievaním. Najviac vody potrebuje v období klíčenia a pri nasadzovaní strukov. Vyžaduje aj vysokú vzdušnú vlhkosť, preto sa jej darí aj v jesennom období. Ale treba si vyrátať všetko tak, aby sme zberali poslednú úrodu ešte pred príchodom prvých mrazov. Ak vytvoríme pre fazuľu vhodné tepelné podmienky v skleníku alebo vo fóliovníku, môžeme vzhľadom na jej nenáročnosť na svetlo zberať zelené struky prakticky po celý rok. A treba mať na pamäti, že teplota nesmie klesnúť bod mrazu. A tak budeme mať zaručene v našej domácnosti stále čerstvé struky.

    Fazuľa sa môže pestovať po všetkých druhoch zelenín, ale vyhnúť by sme sa mali strukovinám, aby sa nerozšírili choroby a škodce. Fazuľa je tiež vhodná aj ako následná plodina. Ako hnojivo môžeme použiť liadok vápenatý a to najmä v čase kvitnutia až po zber strukov.