Pestovanie papriky

Aj pestovanie papriky má svoje zásady. Teplo a vlhko je pre papriky najdôležitejšie, preto najlepšie výsledky dosiahnete pestovaním vo foliovníku a skleníku. S dodržaním pár hlavných pravidiel vás bude čakať bohatá úroda.

  • Paprika
  • Papriku si vysádzame z mladých priesad. Sadenice paprík sú už v tomto období dostatočne veľké a pripravené na výsadbu. Počkajte s výsadbou aspoň do 15. mája, a dokončite ju do konca mája. Nízke teploty v noci by mohli paprike uškodiť. Odrody pre foliovníky, pareniská a skleníky vysádzame o niečo skôr.

    V osevnom postupe sa hodia ako predplodiny, obilniny, strukoviny, hlúboviny, koreňové a tekvicové zeleniny. Pestovanie papriky nesmieme pestovať po sebe po príbuzných rastlinách skôr ako po 3-5 rokoch.

    Príprava pôdy pre pestovanie papriky by mala byť bohatá na humus, hnojivá. Pôda musí byť pre výsev starostlivo pripravená. V období vegetácie je dôležité správne prihnojovanie po troch týždňoch napr. skvaseným hydinovým trusom.

    Nedostatok dusíka môže byť príčinou pomalého rastu, znižuje sa aj produkcia a súčasne ubúda aj na kvalite. Prírodné hnojivá na prihnojovnie papriky nájdete aj v našom eshope.

    Do vykopanej a kompostom vyhnojenej jamy vkladáme vždy po dve rastliny, aby sa navzájom mohli podopierať a ich kvety opeliť. Papriku sadíme do sponu 0,50 x 0,30 m.

    Optimálna vlhkosť pre papriky sa pohybuje okolo 60-80%. Paprikám je dobré tiež pravidelne vetrať.

    Paprika obsahuje viac ako 90% vody a červená paprika dokonca 3x viac vitamínu C ako pomaranč. Paprika obsahuje veľa vitamínu C, ß-karotén, B1 - tiamín, B2 - riboflavín, B6 – pyridoxin, PP – niacin, B9 – folacin (k. listová), E – tokoferol, S-metylmetionín. Z minerálnych látok sú najdôležitejšie Ca, Fe, Mg, P, K, Zn. Konzumácia papriky teda mierni bolesti žíl, posilní srdce, cievy, sliznicu a krvný obeh, podporuje chuť do jedla a zlepší zrak, spevní väzivové tkanivá a je prevenciou migrény. Látka kapsaicín potom pomáha pri žalúdočných a črevných infekciách a posilňuje obranyschopnosť ľudského organizmu.
  • Choroby papriky a škodce

  • Z vírusových ochorení medzi najvýznamnejšie patria ružicovitosť, tabaková mozaika, pestrolistosť papriky. Z hubových chorôb sa najčastejšie vyskytuje alternáriová škvrnitosť a fytoftórová hniloba. Škodce tvoria vošky, molice.
    Prípravky na ochranu rastlín proti voškám a iným škodcom, sú dostupné v časti záhradkárske potreby.
  • Tip: Jen Meisl, šľachtiteľ obrích paprík odporúča vždy odtrhnúť prvý kvet alebo papričku. Zostane tak viac energie v rastline pre ostatné papriky, ktoré potom rastú väčšie. Doporučuj tiež pčistiť spodnú polovicu kmeňa a prisypať asi 8 cm zeminy. Kmeň papriky tak zosilní a korene zhustnú.