Spracovanie vína

  • Hrozno
  • Každý kto chce vyrábať kvalitné víno, vie že na dobrý základ potrebujeme mať kvalitné hrozno. Každá výroba sa začína pestovaním hrozna, a ukončí sa jeho stáčaním. Na dobré víno sa musia použiť len kvalitné bobule hrozna, ktoré vínu dodajú tú správnu chuť. Bobule ktoré sú napadnuté, alebo choré musíme odstrániť, inak by sa nám víno pokazilo.

    Na trhu máme viacero odrôd hrozna, a podľa toho potom aj vyrábame jednotlivé víno. Hrozno by sme mali spracovať jednotlivo a samostatne, a taktiež podľa odrody a druhu vína. Hrozno je dobré ak budeme spracovávať v krátkom časovom období. Všetky tieto kroky by mali dodať vínu potrebný buket, a dobré znaky pre víno.
    Na zber hrozna je dobré ak sa hrozno zberá ručne a nie za pomoci rôznych strojov. Pri zbere ručne sa nám nepoškodia samostatné strapce, bobule nie sú postláčané a pomaly ich ukladáme do prepraviek. Samozrejme ak máme na obratie veľký vinič, alebo ak je nepriaznivé počasie tak sa môžu používať stroje na zber úrody.

    Víno sa oberalo za čias minulých len ručne. Po obratí víno sa muselo rýchlo spracovať. A tak sa dalo obraté hrozno do drevenej nádoby, kde sa následne ušliapavalo bosými nohami. Samozrejme že sa museli dodržiavať prísne hygienické predpisy. Následne takto spracovaný mušt uskladňoval v kadiach v pivniciach zvyčajne na severnej strane kde ďalej kvasil. Takto spracované víno bolo síce tmavšie, a aj chuťovo troška drsnejšie, ale daným pomerom úplne vyhovovalo.
    V dnešnej dobe musí spracovanie vína prejsť inými technologickými procesmi. Musí prejsť kvasením a kvalitnou starostlivosťou, aby sa z neho stal kvalitný a lahodný nápoj.

    Hrozno sa oberá zrelé, po odvážení a odstopkovaní v lisovni kde sa následne lisuje. Po vylisovaní hrozna vlastným tlakom dostaneme samotok alebo pri pomalom lisovaní lisovaný mušt. Hrozno sa pomelie na veľkom mlynčeku do drevenej kade alebo umelej nádoby. Pomletím sa získa časť hroznovej šťavy a vznikne mláto. Mušt sa dopraví do scedzovacích nádob. Scedený sa potom dôkladne vylisuje, aby sa získalo čo najviac muštu. Tento mušt obsahuje v sebe cukry, kyseliny, enzými a vitamíny, ktoré robia neskôr z neho stane dobré víno.

    Po búrlivom kvasení a pred kvasení muštu vzniká mladé víno, ktoré sa musí zbaviť rôznych nečistôt, ako napr. mŕtve kvasinky, zvyšky strapín, semená a iné. Tieto nečistoty sa usadzujú na dne nádob a vytvára sa kvasná usadenina, ktorá sa volá kvasnice, či kaly. Tieto nečistoty sa odstraňujú stáčaním vína, ktoré sa opakujeme niekoľkokrát asi od novembra do konca februára. Pri stáčaní vína vzniká nebezpečenstvo infekcie, preto sa musí pred stáčaním vína sklad dôkladne vyčistiť a dezinfikovať sírou, rovnako ako sudy, hadice, čerpadlá. Sudy sa musia úplne doliať a zatvoriť korkovou zátkou.

    Víno obsahuje 10 – 22,5 obj. % alkoholu. A asi každý pozná burčiak, ktorý sa robí v období oberania.