
Starostlivosť o zeleninu a ovocie
Fazuľa – kríčkovú a popínavú fazuľku, či už žltú alebo zelenú postupne oberáme. Struky nenechávame na stanovisku zbytočne dlho, aby nám „ nezdreveneli“. Postupným zberom docielime ďaľšie kvitnutie a dorastanie nových strukov.
Tekvice a patizóny - Preriedime plody na rastline max. na 2 kusy na jednu rastlinu. Výdatne zalievame počas rastu. Preriedením a výdatnou zálievkou docielime, že nám narastú veľké a lahodné dužinaté plody.
Cibuľa - je čas vybrať cibuľu z pôdy. Po zbere cibuľu očistíme od zeminy a necháme preschnúť niekoľko dní na suchom a vzdušnom mieste.
Mrkva – mrkvu priebežne čistíme od buriny a okopávame hriadky, aby sme zamedzili jej rastu.
Jahody – odstránime stará listy a zvyšky neobratých plodov, pri „raz“ rodiacom druhu. Záhony udržiavame bez buriny a výdatne zalievame. V prípade výsadby nových rastlín pripravíme hriadku na výsadbu. V auguste je čas na výsadbu, aby sa rastliny ujali ešte pred zimou. Zabezpečíme tým dobré prezimovanie a dobrú úrodu v budúcej sezóne.
Hriadky pripravíme nasledovným spôsobom:
Do pôdy zapravíme pomocou rýľa kompost, alebo umelé a hriadku vyrovnáme. Z umelých hnojív môžeme použiť napr.: NPK., alebo Cererit.
Po dvoch až troch týždňoch, najneskôr do konca augusta môžeme vysadiť nové rastliny.